Neolithic homes reconstructed for Stonehenge visitor centre

English Heritage recreates prehistoric houses in Wiltshire based on local excavations that will be rebuilt for outdoor gallery

A small housing estate of deceptively spacious detached dwellings, with excellent rural views and many period features – including central hearth and convenient smoke hole – is under construction in Wiltshire.

Strictly speaking it is a brownfield rather than a greenfield site, but there have been no nimbys to complain since the city of Salisbury upped sticks and moved from the windy hilltop of Old Sarum to the plain below, more than 700 years ago.

The wattle and daub reed thatched houses, based on excavations of the dwellings believed to have been occupied by the Neolithic tribes who built the later stages of Stonehenge 4,500 years ago, are being reconstructed by volunteers for English Heritage, and will be rebuilt as an outdoor gallery for the long-promised new visitor centre for the world's most famous prehistoric monument.

While fierce argument continues to rage about the purpose of Stonehenge – status symbol, astrological calendar or cemetery – most sides agree that prehistoric peoples came there on special occasions but did not live there.

The low rectangular houses being built at Old Sarum are based on hut sites excavated by Prof Mike Parker Pearson a few miles from Stonehenge, at Durrington Walls, which he believes were occupied by the monument builders and also the scene of great mid-winter and mid-summer feasts that lasted for rollicking days and nights.

Post holes give good evidence for the timber hammered into the chalky clay which formed the frames of the houses, and also indicate the door openings. Scorched marks of hearths remain, but the building materials, probably willow woven between the posts and then made wind and watertight by plastering with clay, rotted away millennia ago – except for the base of one wall, believed to be the earliest example of chalk cob as a building material.

The upper levels, and the shape of the roofs thatched with straw or sedge, are conjecture, so several different styles are being tried out, included thatching over steeper ridges and shallow curved hazel hoops.

Susan Greaney, a buildings historian with English Heritage, said the evidence from Durrington Walls allowed them to try something special at the visitor centre. "The reconstructed houses will be an immediate and sensory link with the distant past."

The 60 volunteers started work, using flint axes, 12 tonnes of chalk and 2,500 bundles of hazel and willow rods, in the coldest March in a lifetime. They expect to finish in May, and their work will be open to the public on 5-6 and 25-27 May.

Contributor

Maev Kennedy

The GuardianTramp

Related Content

Article image
Vast neolithic circle of deep shafts found near Stonehenge
Exclusive: prehistoric structure spanning 1.2 miles in diameter is masterpiece of engineering, say archaeologists

Dalya Alberge

22, Jun, 2020 @5:00 AM

Article image
Scrap Stonehenge road tunnel plans, say archaeologists after neolithic discovery
Exclusive: Discovery of prehistoric structure is another reason to give up ‘disastrous white elephant’ scheme

Dalya Alberge

22, Jun, 2020 @5:38 PM

Article image
Stonehenge visitor centre – review

After an age of dithering, a discreet new visitor centre at Britain's most important ancient monument is nearing completion, writes Rowan Moore

Rowan Moore

15, Dec, 2013 @12:06 AM

Article image
'Second Stonehenge' discovered near original

'Bluestonehenge' found by archaeologists less than two miles from world-famous prehistoric monument

James Sturcke and Maev Kennedy

06, Oct, 2009 @3:56 PM

Quarry yields homes older than Stonehenge

Archaeologists have for the first time unearthed the homes of Neolithic henge builders, in a set of dwellings, some older than Stonehenge, excavated from a Northumberland quarry.

Maev Kennedy

03, Nov, 2005 @12:10 AM

Article image
New Stonehenge visitor centre finally opens

English Heritage unveils long-awaited, £27m 'fit for purpose' building, located 1.5 miles from stones, to explain site's history

Maev Kennedy

17, Dec, 2013 @8:25 AM

Article image
The battle for the future of Stonehenge
The long read: Britain’s favourite monument is stuck in the middle of a bad-tempered row over road traffic

Charlotte Higgins

08, Feb, 2019 @6:00 AM

News quiz: The news from ... Stonehenge

Archaeologists are still reeling from the news that a second Stonehenge has been discovered. Adam Gabbatt tests your knowledge of the stone circle, 'Bluehenge' and druids

Adam Gabbatt

08, Oct, 2009 @11:47 AM

Stonehenge visitor centre – in pictures

After decades of delays, a new visitor centre at Stonehenge, designed by Denton Corker Marshall, is finally nearing completion

15, Dec, 2013 @12:05 AM

Article image
Stonehenge mystery offered clue by Welsh burial chamber
Archaeologists believe key figure involved in construction of Wiltshire ancient monument is buried at Preseli mountains site

Steven Morris

01, Sep, 2011 @12:11 PM